HOME FORUM Materiaal en techniek Materiaalswitch Reageer op: Materiaalswitch

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

En toch, het blijft kriebelen… Nordkalottleden blijft een ambitie, Hardangervidda, Ijsland, Isle of Skye, Sarek, …

Met die regio als voorkeur is de keuze voor het juiste materiaal dat stormweer en midgestoestanden kan doorstaan inderdaad wel heel belangrijk.

Hellsport Rondane 3 tent (2,9kg)
Grondzeil Bricoplastic (600g)
Lowe Alpine Cerro Torre 65+20 (2,6kg)
Therm-a-rest Prol lite plus (wel recent) (620g)
Schoenen Scarpa Escape (1,8kg)
Valandre Blue 600 dons (+- 1,1 kg dacht ik)
TOTAAL: 9,62 kg

Los van het gewicht zit je met je huidige lijst met een slaapzak die aan de warme kant is voor je beoogde tochten. Als je die slaapzak gaat blijven gebruiken zal je vaak met zweetproblemen blijven te maken hebben tijdens de zachtere nachten. Dat is niet alleen onaangenaam voor jezelf, maar ook voor je slaapzak (te snel uitkristaliseren van zouten in het dons). Deze slaapzak is goed voor tochten waar je altijd met nachtvorst te maken hebt en met een wintermatje en extra kledij moet je die in de winter zelfs kunnen gebruiken richting -20°c. Vanuit het ultralight principe kies je beter een slaapzak of quilt die op zich aan de koude kant zit voor je beoogde tochten. Op de koudere nachten waardeer je je slaapzak dan op door al je kledij aan te trekken. Een lichte donsjas is daarbij zowat een must in je kledinglijstje (en altijd super aangenaam om onder de tarp/tent aan te hebben). Als je je slaapzak wil optimaliseren zoek je best een nieuwe slaapzak met een donsvulling van ongeveer 450 à 500g bij 800CUIN of een quilt met 400-450g donsvulling bij 800CUIN. In combinatie met extra kleding, waarbij een lichte donsjas, zit je dan goed voor nachten tot ongeveer -10°c en bij nachten tussen 5 en 10°c zit je dan niet meer met een problematisch zweetprobleem.

Het volgende dat ik zou aanpakken is je shelter. Hier zijn er niet zoveel betrouwbare opties gezien de eis voor degelijke stormvastheid. Zoals al duidelijk is aangehaald is er maar één lichte shelter die zeer stormvast is en dat is de MLD Trailstar. De Trailstar is inderdaad ruim voor 1-persoon, maar dat is niet meteen iets waar je denk ik over gaat klagen. Belangrijk is ook de juiste keuze van piketten. Ongeveer 12cm lange dunne nail stakes of dunne titanium piketten zijn het meest ideaal op de toendra. Zit je in Ijsland op lavagesteente ga je wel andere piketten moeten voorzien, type lange V-stakes (zoniet ga je weinig hebben aan een trailstar zijn stormvastheid).

Buiten de trailstar zijn de mid-type shelters ook nog redelijk stormvast. Hier geldt voornamelijk hoe steiler de panden hoe minder stormvast. Een MLD speedmid (met best te overwegen custom option voor panel storm loops), Six Moons Designs Lunar Solo, MLD Solo trailstar/Cricket tent (deze is nu wel geen mid) en eventueel een MLD Duomid zijn hier nog te overwegen opties. Als je de binnenruimte wil evalueren raad ik aan om de afmetingen van de shelters eens in de tuin uit te zetten met spandraad zoals Ivo hier al vaak heeft laten zien. Dat geeft je meteen een veel beter beeld van de ruimte. Dit type shelters hebben wel gemakkelijk condens als je ze helemaal dicht sluit (wat je best dus niet doet zolang het weer het toelaat). MLD heeft geen gepast innernet voor de Speedmid (maar kan je wel laten maken bij eventueel Ookworks). In de plaats heeft MLD bij de Speedmid een perimeter bug net als optie, zelfde als Six Moons designs heeft bij de Wild Oasis. Zo’n perimeter bug net is goed voor de muggen buiten te houden op onze breedten, maar is toch niet optimaal in het hoge noorden vermits er toch steeds een hoop gespuis mee zal binnen vliegen als je de deur open doet. Dat gezegd zijnde.

De keuze tussen een bivakzak of een innernet is vooral zoeken naar je eigen voorkeur. Als je warme slaapzak is aangepakt ga je in principe niet snel condensproblemen hebben met een goed ademende bivakzak. Of je denkt hier een benauwd gevoel in te krijgen is iets waar je nog eens goed verder moet over nadenken en eventueel eens proberen te testen. Kies je voor het innernet denk ik niet dat dit het tarpgevoel zal teniet doen voor een tentgevoel, zelfs integendeel want de buitenwereld blijft nog gemakkelijker bewonderbaar vanuit je slaapzak als je in een innernet ligt dan in een bivakzak. Maar een belangrijke vraag is in hoeverre je wil beschermd zijn voor stofstormen op Ijsland?! Wil je ook hiervoor beschermd zijn dan is mijn persoonlijke voorkeur een bivakzak met een “fully enclosed hood” optie boven een innernet. Met fully enclosed hood wordt een bivakzak bedoelt die naast het muskietengaas ook nog eens volledig dicht kan geritst worden tegen stofstormen zodat ook het stof niet meer naar binnen kan. Maar helaas zijn bivakzakken met muskietengaas en daarnaast ook de optie om volledig af te sluiten een zeldzaamheid aan het worden, wellicht door te lage vraag ernaar (de MLD Soul bivy was hier de perfectie maar MLD biedt deze enkel nog aan in eVent). Je kan MLD nog altijd proberen te vragen voor een custom Soul Bivy met silnylon floor en pertex endurance top. Bij andere fabricanten heb ik niet meteen weet van een fully enclosed bivy. Kies je voor een innernet en wil je betere bescherming tegen stofstormen kan je bij Ookworks een custom innernet laten maken met hoge ripstop of cuben wanden, maar dit zal vermoed ik niet alle stof weerhouden (maar wellicht wel het grofste deel) om toch langs boven je innernet in te dwarrelen en je hebt hier dan ook het nadeel dat het tarpgevoel weer eerder een tentgevoel wordt vermits je niet meer naar buiten kunt kijken vanuit je slaapzak.

Als je denkt toch nood te hebben aan een grondzeil kan je gewoon 2 vuilzakken nemen en deze eventueel open knippen. Dat is veel lichter, schuift niet op mijn bivakzak en voldoet even goed.

Moest je later je matje toch ook nog lichter willen kan je overwegen om een matje te nemen met 2/3 lengte dan normaal. Je knieën liggen dan nog net bij op het matje. Je voeten leg je op een stuk kledij of je rugzak. Niet iedereen is hier echter voor te vinden maar het kan een idee zijn om te overwegen en eerst eens uit te proberen met je volledig matje.

Je schoenen… tja, welke richting je hier mee uit wil zal je ook proefondervindelijk moeten uitzoeken wat het best bij je past. De stap ineens naar trailrunners zal in elk geval groot zijn. Sta je er wel voor open, probeer dan al eens een keer met sportschoenen die je hebt een dagtocht of een korte meerdaagse te doen in de Ardennen. Koop jezelf eventueel al een paar Gore Bikewear goretex sokken in de AS Adventure om aan te trekken bij natte omstandigheden en zie wat je ervan vindt en maak oefeningen om je enkels te verstevigen (kan nooit kwaad).

Tot slot je rugzak, daarvan moet je de raad die Ivo al liet vallen volgen. Dit als allerlaatste aanpakken. Met lichter materiaal kom je altijd bij een kleiner pakvolume uit en zolang je lijst nog niet op punt staat weet je niet precies welk volume je hierbij gaat nodig hebben. Eén zaak dat nog verder van groot belang is is hoeveel dagen denk je autonoom zonder bevoorrading maximaal te zullen hiken? Wanneer dit cijfer hoger oploopt vallen frameloze rugzakken sowieso af. Moest je gaan denken aan rugzakken à la ULA, dan kan je best toch eens proberen te zoeken naar mensen die toevallig één van je kandidaat rugzakken in het bezit heeft om eens te passen. Een online koop blijft toch altijd nog delicaat als je niet op voorhand een rugzak hebt kunnen passen. Hier op het forum eens rondvragen kan nooit kwaad.