HOME FORUM Materiaal en techniek Lichte staande brander Reageer op: Lichte staande brander

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

De genoemde branders van Fire Maple zijn nog maar recent op de markt dus veel gebruikservaringen zullen er nog niet zijn. Fire Maple werkt zeker niet op Campingaz. Fire Maple is trouwens Chinees design en Chinese makelij. Dat wil dan wel eens onderdoen voor perfectie. De 117T is een 3-seizoensbrander door afwezigheid van een voorverwarmingsbuisje. Als het naar het vriespunt gaat zit je met deze brander met dezelfde ongemakken als een rechtopstaande brander.

De 118 is vrijwel hetzelfde design als de 117T met verschil dat hier nu wel een voorverwarmingsbuisje is aangebracht. Maar uit eerste ervaringen op BPL blijkt dat het voorverwarmingsbuisje wat te dik is en slechts kort door de vlam gaat waardoor je er goed op moet letten om de brander voldoende voor te verwarmen met gasvoeding alvorens over te gaan op vloeibare voeding, zoniet zou hij beginnen sputteren doordat regelmatig wat vloeibaar gas de branderkop in wordt gespuwd. Het aanvoerslangetje loskoppelen en een dunne metaaldraad in de brandstofleiding van de brander stoppen zou dit kunnen verhelpen. Maar goed, met je gasblik rechtop blijkt hij wel goed te werken en dat is vooral waar je hem voor lijkt te willen gebruiken. Los daarvan zou ik toch eerder opteren voor de 118 (maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze) omdat deze breder inzetbaar is. Heb je toch eens koud weer in de zomer, lente of herfst kan je nog altijd je gasblik omdraaien en moest hij vlot en betrouwbaar blijken te werken in de winter kan hij misschien je benzinebrander op termijn vervangen.

Aan de Primus zal wellicht niet veel aan te merken zijn. Merk op dat er wel een groot verschil is in de breedte van de pothouders tussen de twee merken.