HOME FORUM Wandelgebieden lawineveilige wintertrip in de Vogezen Reageer op: lawineveilige wintertrip in de Vogezen

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Lawines in de Vogezen worden al ruime tijd geregistreerd en bestudeerd. Je vindt onder andere hier en hier een studie waar je op kaartjes mooi de localisatie van plekken kan zien waar lawines zich in de Vogezen regelmatig voordoen. Deze kaart vat het goed samen.

Voor de wandelaar houdt het vooral in dat je de corniches en de steile hellingen vermijdt op de noord en oostflanken van de Ballon d’Alsace, Rainkopf, Rothenbachkopf, Batteriekopf, Hohneck en de corniches op de oostkant van de kam tussen Lac Blanc en Col de la Schlucht. Vooral rond de Hohneck vallen er jaarlijks dodelijke slachtoffers die de zomerpaden die vanuit Cirque de Wormspel en het Frankental omhoog lopen naar de Hohneck proberen te volgen over de sneeuw. Op die hellingen heb je ’s winters niks te zoeken. Of je hebt het type dagtoerist dat te voet naar de top van de Hohneck wandelt en tot op de rand gaat van de corniches om eens naar beneden in de diepte van de bergnissen te kunnen kijken, zich totaal niet bewust van het gevaar.

Om ideeën op te doen voor een interessante route, bekijk de verslagen van wintertochten eens en begin dan zelf een eigen route uit te stippelen op basis van die voorbeelden. Moest je trouwens dagelijks een sneeuwhol of iglo gaan bouwen denk ik dat je met een planning van 20-30km zelfs al genoeg hebt, zeker als er recent veel verse sneeuw zou zijn gevallen.