HOME FORUM Materiaal en techniek Kledij bij packraften Reageer op: Kledij bij packraften

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Ok, hier gaan we dan.

Wat het drijfvest betreft. Dit is een veiligheidsitem net als een helm voor een alpinist of racefietser. Zal je vaak in situaties terecht komen waarbij het je leven zal redden? Hopelijk en wellicht niet, maar als het toch gebeurd kan je er maar best één dragen. Dit lijkt mij dus wel een must. Op elke rivier zijn er onderstromingen die zelfs de beste zwemmer in gevaar kunnen brengen, zelfs de ogenschijnlijk rustige rivieren van Vlaanderen. Rivieren zijn echt niet te onderschatten op dit vlak! Op open water kan je je packraft kwijt geraken als hij van je wordt weg geblazen door de wind bij een val in het water. Zonder drijfvest zijn je overlevingskansen dan heel wat kleiner tot er hulp aankomt, ongeacht de watertemperatuur. Ben je op een kleine waterplas aan het oefenen waarbij de watertemperatuur warm genoeg is kan je misschien wel opteren om eens geen drijfvest te dragen.

Wat is dan een geschikt drijfvest? Dat blijft deels natuurlijk een persoonlijke keuze. Een ding waarmee je moet rekening houden is, en zeker als je een spraydeck (vooral de velcro/zipper) hebt op je packraft, dat je drijfvest hoog genoeg blijft zitten op je lichaam zodat het geen druk uitoefend op je spraydeck. Een tweede vraag die je je moet stellen is waar je je veiligheidsmateriaal gaat houden. Zeker op een solotocht houd ik mijn SPOT/GSM, EHBO, fire-starter kit, zakmes bij me op mijn lichaam, de zaken die niet tegen water kunnen in een waterdicht zakje. Val ik in het water en ik verlies mijn packraft, dan kan ik me nog altijd redden en hulp inroepen. Op mijn tocht afgelopen zomer in Canada was er een Amerikaan die enkele jaren terug op een warme zomerdag in de Wind river viel en zijn opblaasbare kano verloor. Hij kon zich nog redden maar zijn reddingsmateriaal niet op zijn lichaam gehouden. Dat spoelde mee weg met zijn kano. Resultaat: hij kon geen hulp inroepen en heeft zich bij wonder nog 11 dagen zonder eten in leven weten te houden. Op de elfde dag kwam pas de eerstvolgende groep voorbij over de rivier en hebben voor hem hulp kunnen inroepen. Die kerel heeft enorm veel geluk gehad dat eenmaal uit het water het warm genoeg was zodat de onderkoeling zich niet kon doorzetten, zoniet was hij er nu niet meer geweest. Dus, een drijfvest waarbij het mogelijk is om al die zaken in weg te bergen kan een pluspunt zijn. Anderzijds kan je eventueel ook spullen stoppen in de zakken van je kledij. Iets dat je eens moet nagaan.

Dan kledij. Belangrijk is om in te zien dat je in principe je niet kleedt naar de luchttemperatuur maar ook naar de watertemperatuur. Packrafts zijn daarentegen wel zeer stabiel en het is vrij onwaarschijnlijk dat je op zich in het water terecht komt tot PR3 wildwater. Daardoor ben je misschien geneigd te denken dat je gerust zonder drysuit kan bij koude watertemperaturen. Maar dat is maar één kant van de zaak. Takken die over of in het water hangen zijn, zeker in de Ardennen en ook op sommige rivieren in Vlaanderen, een veel groter gevaar en de kans is veel groter dat je door zulke zaken in het water belandt. Een algemene regel luidt dat een drysuit aan te raden wordt vanaf het moment dat de som van watertemperatuur en luchttemperatuur onder 30° zit. Bij een watertemperatuur van 10°c is de tijd waarbij men nog behendig genoeg blijft om zich nog verder te kunnen redden (dit is nog niet de tijd tot wanneer echte verschijnselen van hypothermie intreden) maar 5 minuten, bij een watertemperatuur van 15°c wordt dit 15 minuten. Kan je op tijd uit het water geraken dan is verder de luchttemperatuur van belang. Is het 20-30° heb je uiteraard geen probleem, maar is het ook 10°c dan betekent dit dat je jezelf in die 5 minuten tijd moet zien te redden uit het water met je packraft, je droge reservekledij boven halen uit je drybag op je packraft, je natte kledij uittrekken en je droge kledij aantrekken… Een drysuit maakt een eventuele val in het water hier dus heel wat veiliger.
Nu om eerlijk te zijn heb ik tot dusver ook nog altijd het risico genomen om geen drysuit te gebruiken, maar door een nare ervaring op mijn afgelopen tocht in Canada waar ik zo ook bijna in een levensbedrijgende situatie ben terecht gekomen, ben ik toch van gedacht veranderd. Ben je in een groep met ervaren packrafters waar ook snel van buitenaf hulp valt in te roepen valt het nog te overwegen om eventueel zonder drysuit te water te gaan. Zo hebben Willem en ik het altijd gedaan, maar hoe kouder hoe groter risico dat je uiteraard neemt om een nare ervaring mee te maken.

In het algemeen draag ik in mijn packraft ongeveer 1 à 2 lagen extra onder mijn regenkledij (of drysuit) dan als ik zou dragen bij dezelfde temperaturen al wandelend. Fleece en/of een synthetisch isolatiejasje zijn vaak nodig om te dragen onder je regenkledij/drysuit tijdens de winter. Aan de voeten draag ik 2-3mm neopreen sokken bij temperaturen van 5-15°c en 5mm neopreen sokken als het nog kouder is. Wollen wandelsokken onder goretexsokken zijn ook een optie. Sommigen dragen ook wel eens wollen sokken onder neopreen sokken. Het is een kwestie van zelf mee experimenteren en voelen wat je zelf beste vindt. Draag je een wetsuit dan zijn (ingebouwde) latex sokken te overwegen (waaronder je wollen of neopreen sokken draagt) met het nadeel dat dit wat minder duurzaam kan zijn als je vaak in je drysuit moet portages maken, maar nog geen ervaring mee. Aan de handen vind ik het aangenaamst om handschoenen of wanten te dragen, eventueel wollen wanten met daarover goretex overwanten. Dit draag ik nu bij temperaturen tot onder het vriespunt maar eenmaal je wilder water gaat opzoeken waarbij er vaak water over je handschoenen spat wordt dit minder ideaal omdat je na verloop van tijd toch nog altijd water binnen zult krijgen via je polsen. In de wildwaterkayakwereld worden dus uiteraard altijd neopreen handschoenen gebruikt omdat je handen in dat geval altijd nat zullen worden. Ikzelf heb geen goede ervaringen met neopreen handschoenen (en ik blijk niet de enige te zijn) en krijg er altijd koude vingers in, hoe dik de neopreen ook mag zijn. Tot dusver heb ik het zelf nog niet kunnen proberen maar mijn volgende stap bij zulke condities zou zijn om wollen handschoenen te dragen onder dikke neopreen handschoenen. Je moet je neopreen handschoenen dan wel enkele maten groter nemen uiteraard. Je hoofd kan je beschermen met muts/hood, eventueel zelfs balaclava waarover je je regenkap trekt. Met een drysuit zonder regenkap zou je een lichte regenjas nog over je drysuit kunnen dragen om nog gebruik te kunnen maken van de regenkap, maar een neopreen hoody/balaclava wordt dan misschien handiger. Je ziet, voor iedereen is dit wellicht zelf praktisch ondervinden wat je voor jezelf het beste vindt.

Dan tot slot heb ik de term wetsuit al altijd horen vallen i.p.v. een drysuit. Bedenk dat dit twee heel andere dingen zijn. Een wetsuit is niet zo geschikt in een packraftcontext. Wil je switchen tussen packraften en hiken moet je heel je kledij omwisselen als je voor een wetsuit opteert. Bovendien moet je nog eens de juiste dikte van je wetsuitpak uitkiezen voor de verwachte omstandigheden. Veranderen de temperaturen nogal eens tijdens de tocht zit je snel met erg onaangename omstandigheden met een wetsuit. Draag je een drysuit heb je nog de flexibiliteit dat je je kledij dat je onder je drysuit draagt kan variëren naargelang de buitentemperatuur wisselt. Bij het switchen tussen packraft- en hikingmode hoef je enkel maar je drysuit aan of uit te trekken en niet een hele kledijwissel te ondergaan.

Een lange boterham, maar hopelijk is hiermee al heel wat verduidelijkt.