HOME FORUM Materiaal en techniek Keuze rugzak & grondzeil vraagje Reageer op: Keuze rugzak & grondzeil vraagje

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Verzamel eerst al je materiaal en koop je rugzak pas als laatste als dat voor jou mogelijk is. Om de juiste inhoud in te schatten doe ik dan het volgende: zoek een kartonnen doos (best hoog en smal, zowat afmetingen van een rugzak) en stapel hierin al je materiaal in zoals je in een rugzak zou doen. Als je al je materiaal in de doos hebt gestopt, bereken dan het totale volume dat je materiaal nu inneemt (je kent het wel, basis x breedte x hoogte tot waar je materiaal reikt in de doos). Dat volume is je basisvulume. Daarbij komt nu nog het volume aan voedsel en eventueel water. Denk daarbij eens na aan hoeveel dagen je denkt maximaal voedsel mee te nemen op een tocht alvorens opnieuw te bevoorraden. Standaard reken ik op ongeveer 1 liter volume per dagrantsoen en tel daar nog eens 2 liter bij op voor water. Dit volume tel je nog eens bij je basisvolume op en zo bekom je het maximaal rugzakvolume dat je nodig zou moeten hebben.

Kijk dan eens rond naar rugzakken die rond je nodige volume zitten en bekijk ook hoe de verdeling van dat volume zit bij elke rugzak. Sommige rugzakken (vooral amerikaanse fabricanten) rekenen bijvoorbeeld ook het volume van buitenzakken mee in het totale volume.

Voor de rest is het best alle mogelijk kandidaat rugzakken te passen voor zover dat mogelijk is. En passen dat is met al je materiaal meenemen naar de winkel en de rugzak vol laden zoals je op trektocht ook zou doen. Kijk je ogen nu nog niet uit op die twee rugzakken zoals je nu aan het doen bent.

Over het grondzeil, in principe is een grondzeil niet noodzakelijk als je die bivakzak gebruikt maar de meeste mensen, inclusief mezelf gebruiken wel iets lichts als grondzeil om je materiaal properder te houden. Op een natte ondergrond is het ook aangenamer als je op een droog grondzeiltje kunt gaan zitten. Ik gebruik licht plastiek als grondzeil. Er zijn mensen die polycro verkiezen of ripstop nylon met PU-coating of tyvek dat je eventueel verder kan behandelen met silicone.