HOME FORUM Materiaal en techniek Ijspikkel en het ordesa gebied (pyreneeen) Reageer op: Reageer op: Ijspikkel en het ordesa gebied (pyreneeen)

Willem
Moderator
Aantal berichten: 42

Hallo Mathieu,

De afgelopen winter is in de Pyreneeën behoorlijk sneeuwrijk verlopen, en in combinatie met ’t koude voorjaar zorgt dat ervoor dat de sneeuwbedekking intussen op recordkoers ligt voor de tijd van het jaar, met volgens de recentste info van Meteo France nog ruim 3m sneeuw op 2400m!

http://france.meteofrance.com/france/MONTAGNE?MONTAGNE_PORTLET.path=montagnebulletinneige%2FDEPT65

Concreet mag je dus verwachten dat zo vroeg in de zomer nog op zowat alle hogere cols, en waarschijnlijk zelfs op de hoge stukken van het Ordesaplateau, zeer veel sneeuw aanwezig zal zijn. Idem voor de Monte Perdido. De slotcouloir vanaf het Lago Helado zal ongetwijfeld nog één en al sneeuw zijn, waar stijgijzers/pickel van goed pas kunnen komen (al denk ik dat ’t gewoon sneeuw zal zijn tot helemaal beneden aan het meer, en een eventuele val dus niet per se dramatische gevolgen zal hebben omdat je een goeie runout hebt). Meest riskant lijkt me in deze omstandigheden het stuk vóór Lago Helado, waar enkele steilere passages aanwezig zijn.

Misschien zijn in de Refugio Goriz pickels te huur. Best op voorhand eens bellen voor meer informatie.

Wat betreft de Glacier d’Ossoue: toen wij ‘m deden lag er nog veel sneeuw op de gletsjer. Kans is groot dat dit in de aangegeven periode ook het geval zal zijn. Sowiezo navragen in de Refuge Baysellance, en ongezekerd op de gletsjer blijft uiteraard op eigen risico. Vooral op het convexe gedeelte en onder de flanken van Petit Vignemale en Col des Glaciers zijn enkele spalten aanwezig. Op de foto’s die je vindt via Google vrij goed te zien. De sneeuwvelden onder de gletsjer en het onderste gedeelte van de gletsjer zelf zijn trouwens ook behoorlijk steil (tot 30°), minimaal een pickel lijkt me daar aangewezen.