HOME FORUM Materiaal en techniek Ijspikkel en het ordesa gebied (pyreneeen) Reageer op: Ijspikkel en het ordesa gebied (pyreneeen)

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Flex plaatjes op reguliere stijgijzers zou ik afraden bij serieus gebruik. Ten opzichte van de buigbare crampons van Kathoola zijn er twee grote nadelen met die flex plaatjes:
1) Het voorste puntenpaar van het stijgijzer wordt niet meer benut met een flex plaatje en schoeisel met flexibele zool. Alle handelingen waarbij je op dat voorste puntenpaar moet vertrouwen zijn nu onbetrouwbaar of onmogelijk. Bij de Kahtoola’s staat daartegenover het voorste puntenpaar zodanig geplaatst dat deze nog steeds steun bieden wanneer het stijgijzer doorbuigt.
2) Reguliere stijgijzers zijn niet aangepast om er buigbaar schoeisel in te fixeren zodat je voet minder goed vast kan zitten in de stijgijzers en bij wat goed doorbuigen het risico bestaat dat je schoen uit het stijgijzer schiet afhankelijk van de vorm van je schoeisel. Vergelijk maar eens hoe de kathoola crampons rond je voet kunnen worden aangesnoerd ten opzichte van de gewone Grivel waar dit helemaal niet mogelijk is.
Kortom, zo’n flex plaatje kan goed zijn om eens occasioneel je stijgijzer te gebruiken op ander schoeisel op niet al te uitdagend terrein. Elders oppassen daarmee.