HOME FORUM Materiaal en techniek Huttentocht: water voorzien Reageer op: Huttentocht: water voorzien

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Water moet altijd snel bereikbaar zijn om te drinken, zoniet drink je sowieso te weinig en dat kan tot nefaste gevolgen leiden op een tocht. Water meedragen in het hoofdcompartiment van je rugzak waarbij je je rugzak steeds af je schouders moet halen, openen om naar je water zoeken is gewoon te onhandig.

Je kan water meedragen in het hoofdcompartiment van je rugzak in een waterzak met drinkslangetje zoals de camelbags en wat hier al uitvoerig besproken is, maar velen vinden dit (zoals ook al blijkt) nogal wat nadelen hebben en uit eigen ervaring kan ik hier nog wel een aantal nadelen opsommen die hier nog niet vermeld zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit geen goede oplossing kan zijn. Het is een overweging die je voor jezelf moet maken natuurlijk.

Mijn voorkeur gaat uit naar water meedragen in de stretch zijzakken van mijn rugzak. Ik doe dit soms met 1.5L of zelfs 2L petflessen, vooral als het een tocht betreft waarop slechts schaars water te vinden is en ik zeer veel water moet meegedragen tot aan een volgende bron. Maar ik gebruik ook evengoed een 2L platypus platty bottle of een 1L Source Liquitainer bottle (deze laatste heeft een geweldige drinkdop die ook op Platypus past). Je rugzak moet hier wel goed voor gebouwd zijn. De zijzakken van nogal wat rugzakken zijn niet ruim genoeg om hier een petfles in gepropt te krijgen, laat staan om ze er deftig in en uit te krijgen zonder je rugzak af je schouders te moeten halen. Voor mij zijn ruime en rekbare zijzakken daarom ook cruciaal op een rugzak. Goeie zijzakken heb je bijvoorbeeld bij de rugzakken van ULA en Golite. De stretch is belangrijk om de fles zonder veel moeite in en uit de zijzak te kunnen halen zonder je rugzak af je schouders te moeten halen, zoniet is deze methode niet echt handig. In mijn rugzakken passen zelfs twee 2L petflessen in één zijzak. Tijdens de winter werk ik met een thermosfles in de zijzakken.

Hier zie je een foto met mijn rugzak en 2 petflessen in de zijzak. De zijcompressieriem bevestig ik niet over de flessen als ik ze wil gebruiken in tegenstelling wat je hier op de foto nu ziet.
http://www.flickr.com/photos/den_dzjow/7307678244/in/set-72157630043669208

Een andere oplossing die ik toepas met mijn ULA Epic (welke geen zijzakken heeft) en welke op vele Amerikaanse rugzakken wordt toegepast (maar compleet niet ingeburgerd is op Europese rugzakken) zijn stretchlussen op de schouderbanden. Hier stop ik een 50cl-1L flesje of zelfs een 1L Platypus Softbottle of Source Liquitainer bottle in met water en zo kan je ook heel gemakkelijk drinken. 1L capaciteit per schouderband vind ik het maximum voor dit systeem. Als je wil kan je zo tot 2L aan capaciteit op je schouderbanden dragen. Het heeft misschien een raar zicht omdat dit hier echt niet ingeburgerd is maar het is wel een handige oplossing, vooral dan op tochten waarop je nog vrij gemakkelijk water vindt. Op tochten waarop water schaars is, wordt dit minder handig als je dit niet kunt combineren met een watervoorraad in je zijzakken. Stretchlussen op de schouderbanden kan je ook zelf heel gemakkelijk op je rugzak aanbrengen als deze er geen heeft. Als voorbeeld kijk maar eens bijvoorbeeld naar de ULA rugzakken. De gele lusjes op de schouderbanden is waar het over gaat. Naast een flesje kan je hier ook andere zaken in bevestigen als een GPS, flesje berenspray (waarvoor het eigenlijk oorspronkelijk ontworpen was),…

http://www.gossamergear.com/wp/wp-content/uploads/2010/06/Water-Bottle-Holders.jpg

Wat het opwarmen van water betreft valt dit wel goed mee. Als leidraad zou ik zeggen om een capaciteit te voorzien van 1 à 2L voor een tocht waarop je gemakkelijk water vindt. 2L is al veel maar ik denk hier nu vooral ook aan het water dat je tijdens de bivak nog kunt gebruiken indien je niet dicht bij water bivakkeert. Op een tocht waar water schaars is, wat zeker het geval kan zijn in bijvoorbeeld de kalksteengebieden in de Alpen, voorzie ik een capaciteit van minstens 4L. In sommige gebieden kan zelfs 8L nodig zijn, maar voor een huttentocht zal je zulke grote capaciteit wel niet nodig hebben.