HOME FORUM Materiaal en techniek Hoge versus lage schacht van bergschoenen Reageer op: Hoge versus lage schacht van bergschoenen

roversmountains
Deelnemer
Aantal berichten: 74

De vraag is niet welke schoen goed, beter of best is, maar welke schoen de meest optimale is, in welke omstandigheden. In elk van mijn reisverslagen heb ik het over het soort schoeisel dat ik voor die bepaalde tocht gebruik.
Persoonlijk bezit ik schoenen in de categorie: A, A/B, C & D.

http://www.alpinismo.de/bergschuhe-kategorien

D gebruik ik uiterst zelden. Op langere tochten gebruik ik de andere steeds in combinatie in functie van terrein en weer. Ik draag dus liever een paar zware schoenen in mijn rugzak dan aan mijn voeten, als het omwille van het terrein niet echt noodzakelijk is.
Bij Alpen doorkruisingen gebruik ik de combinatie A-schoenen, als wat men tegenwoordig approach schoenen noemt en C-schoenen voor de technische passages. Een approach schoen gebruik ik dus letterlijk om de pas of top te benaderen, tot aan de moeilijke passages. De reden waarom ik een C schoenen en geen B schoenen gebruik, heeft te maken met de stijfheid van de zool en wrijvingskwaliteit van de huidige generatie zolen en meer bepaald de Vibram Mulaz zool. Deze zolen vind je terug onder Via Ferrata of Klettersteig schoenen. Deze zolen hebben op dit ogenblik de beste contactuele eigenschappen op natte stenen. Zelfs een D schoen scoort slechter op dat vlak. Bovendien hebben de Vibram Mulaz zolen een klim tip in combinatie met een stijve zool, waardoor je steun vindt in kleine richeltjes, daar waar een B zool zal doorbuigen, wat onprettig aanvoelt. Dit is belangrijk in meer technische passages in Via Ferrata of gezekerde beklimmingen. Enige nadeel: ze slijten sneller waardoor ze duurder zijn in het gebruik.
In een afdaling verkies ik een hoge schacht, omdat die meer steun geeft bij de landing van het enkelgewricht na een afstap. Als de ondergrond dan ook nog eens onstabiel is, zoals dit het geval is bij een grindhelling of sneeuw, is de kans op het verzwikken van de enkel groot, wanneer men geen schoenen met een hoge schacht gebruikt.
A/B schoenen gebruik ik enkel als het terrein te nat is voor het gebruik van lage schoenen, ook al zijn die in mijn geval voorzien van een Gore-tex laag.

RoVer