HOME FORUM Materiaal en techniek Hoe gewicht besparen in je rugzak? Reageer op: Hoe gewicht besparen in je rugzak?

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Intussen terug van weggeweest. Bedankt voor jullie nuttige feedback! Zeer terechte reacties.

Dat van de schoenen ga ik aanpassen. Zoals het er nu staat, hoort het inderdaad in een apart artikel thuis waarvan ik intussen het nodige materiaal liggen heb maar waar ik eens moet aan beginnen, tenzij iemand anders zich geroepen voelt? Ik ga het laten staan maar de gedachten van Ivo hieronder als ‘argument’ gebruiken nl. lichtere schoenen zorgen ervoor dat extra sleffers minder nodig zijn. Zelfs met zwaardere schoenen, doe ik trouwens geen sandalen meer mee tenzij ik inderdaad wil gaan doorwaden. 

Wat betreft die frameloze rugzak, ik blijf er toch bij dat je op een huttentocht het gewicht onder de 10kg moet kunnen houden en dat deze rugzakken hiervoor erg geschikt zijn. Misschien is het inderdaad belangrijk om de teneur altijd ‘adviserend’ te maken en niet gebiedend, zoals Ivo eigenlijk al in zijn eerste reactie had vermeld. Ik was er niet zo bij stilgestaan maar jullie hebben gelijk. Ik heb mijn frameloze rugzak (Golite 50 liter) door mijn moeder, die een ernstig rugletsel heeft,  laten gebruiken op een 9-daagse solotrip langs het Anglesey Coast Path en ze was erg positief. Misschien geen sterk argument (en zeer subjectief) maar het toont volgens mij wel aan dat zo’n rugzak geen extra belasting hoeft te betekenen, integendeel. Het zorgt voor meer bewegingsvrijheid en een ‘lichter’ gevoel. Geregeld kom ik bergwandelaars tegen die op huttentocht gaan met een veel te grote en zware rugzak. Op ‘mijn’ eerste huttentocht had ik zelf overigens een 60l rugzak van 15kg mee… Hoe meer er in kan, hoe meer je ‘als beginner’ meeneemt.  Mijn ervaring met het begeleiden van groepen is dat een te zware rugzak een afknapper is, naast iets te veel lichaamsgewicht (meeste van mijn deelnemers zitten weliswaar al binnen de BMI-zone 20-25) en een ondermatige conditie. Alle drie aspecten zijn even belangrijk om het fungehalte van je tocht hoog te houden.

Er zijn veel te weinig ervaringen met rugzakken zonder frame hier in Europa. Als er dus wetenschappelijke literatuur bestaat, is het van over de plas of op basis van beperkte veldtests, niet op basis van een ruime bevraging of testing van bergwandelaars. Een beetje hetzelfde probleem als bij de trailrunners eigenlijk waar elk artikel wel zijn beperkingen heeft in de gebruikte ‘meetmethode’. Maar ik kan hier ook de bal misslaan, dus laat gerust weten als er betrouwbare wetenschappelijke literatuur bestaat (met een rugzakgewicht voor huttentochten).

Dan over het watergebruik, 2,5 à 3,5 liter doe ik enkel mee als het een heel warme dag is en er tijdens de dag geen enkele bevoorradingsmogelijkheid is. Ik vind het dus ‘standaard’ vrij veel tenzij je natuurlijk een harde zweter bent en dat vocht absoluut nodig hebt, ook als het wat koeler is. Zelf neem ik klassiek 2 liter mee en pas eigenlijk nog te weinig mijn waterreserves aan de bevoorradingsmogelijkheden aan. Ik heb enkel ervaring met het gebruik van Micropur Forte, pilletjes die erg licht zijn en in 15min voor drinkbaar water kunnen zorgen (in Europa dan toch). De smaak valt voor mij goed mee (de gelijknamige vloeistof heeft een sterkere doorsmaak). Maar er bestaan tegenwoordig heel wat lichte waterzuiveringstoestelletjes. Daar ben ik helaas niet in thuis.

Tot slot nog één opmerking, vaak wordt aangehaald dat lichtgewicht materiaal veel geld kost. Mijn ervaring is dat alle buitensportmateriaal veel geld kost. Het komt er op aan meteen de juiste keuze te maken zodat je er jaren plezier kan aan beleven, vandaar dat ik ook beginners meteen een goed beeld wil geven van wat je echt nodig hebt. Mijn inziens gaat er sommige tijdschriften zoals Op Pad te veel aandacht naar ‘gadgets’.

Veel hangt uiteraard af van je eigen situatie (student of al aan het werk, goedbetaalde job of niet) maar ook het stellen van prioriteiten. In tijden van smartphones, i-phones en tablets is geld zeer relatief. Persoonlijk koop ik weinig ‘gewone’ nieuwe kleren of dure GSM’s, maar verkies te investeren in bergsportuitrusting, weliswaar ook mondjesmaat. Ik mag me ook gelukkig prijzen dat ik per jaar 7-8 weken in de bergen kan doorbrengen, en dan brengt zo’n investering uiteraard wat meer op. Veel van mijn uitrusting gebruik ik trouwens ook tijdens dagwandelingen of zelfs om naar het werk te gaan (zoals mijn GTX-jas).