HOME FORUM Materiaal en techniek Hoe gewicht besparen in je rugzak? Reageer op: Reageer op: Reageer op: Hoe gewicht besparen in je rugzak?

Wim
Deelnemer
Aantal berichten: 10

Aan Ivo,
In haar artikel verwijst Debbie naar het gezegde dat 1 kg aan de voeten, 5 kg in de rugzak betekent. Dit slaat dus niet op het thuislaten van sleffers. Ze verwijst hier naar onderzoek dat heeft aangetoond dat de plaats van waar je de last draagt een invloed heeft op het energieverbruik. Meer concreet heeft dergelijk onderzoek aangetoond dat extra gewicht aan de voeten ongeveer 5 tot 7 keer meer energie vraagt dan als je datzelfde gewicht op je rug zou dragen.  Dus als je een extra kilogram aan je voeten hebt, dan zal je zuurstofverbruik meer toenemen dan als je deze kilogram op je rug zou dragen.
Echter, vele mensen kennen wel het gezegde, maar weten niet dat dit alleen slaat op het energieverbruik. Dit is slechts één criterium. Het gewicht van rugzak en schoenen heeft daarnaast ook invloed op het hele musculoskeletaal stelsel, en deze invloed zal verschillen van waar en hoe je iets draagt. Voor iemand met “Rucksack Palsy” of ander cervicaal probleem zijn extra kilo’s in de rugzak wel relevant, maar die aan de voeten veel minder. Iedereen moet uitmaken wat precies het probleem is en daar dan gepast actie voor ondernemen.
Ik vind het wat verwarrend dat in een stuk dat gaat over rugzakgewicht men verwijst naar de schoenen, vandaar mijn suggestie om de titel te veranderen.
Aan Debbie,
Ik vraag me ook af of het promoten van rugzakken zonder frame bij huttentochten wel aangewezen is. Onderzoek heeft aangetoond dat een frame veel comfortabeler is en preventief zou kunnen zijn voor bepaalde blessures. Dit stukje moet je misschien iets minder sterk formuleren, meer als een overweging dan als een advies.