HOME FORUM Materiaal en techniek G1000 Reageer op: G1000

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

In het topic waterdicht jacket zijn er ook al even kort wat ervaringen over G1000 gedeeld.

Met G1000 jassen heb ik geen ervaring, enkel met de broeken. Jarenlang heb ik ze gedragen op trektochten in Scandinavië en op wintertrekkings om uiteindelijk tot het besluit te komen dat een simpele nylon broek duurzamer, droger en aangenamer blijft, zelfs in niet te extreem winterweer.

G1000 bestaat voor een groot deel uit katoen waardoor het maar traag droogt, ook hun zogenaamd “fast drying G1000” droogt heel wat langzamer dan nylon. Waxen biedt hier geen langdurige oplossing. Enkel op wintertochten in droge sneeuw (dus geen natte sneeuw want dan zuigt de stof weer water op) komt het vind ik tot zijn recht, maar dat is dan afgezien van de duurzaamheid. Wat Fjällraven ook beweert, de stof is niet bepaald erg duurzaam. Op plekken waar je veel schuring/wrijging hebt, krijg je vroeg of laat gaten of scheurt de stof gewoon in twee (klassiek in het kruis, de binnenkant van de pijpen en later ook op het achterwerk). Wil je toch G1000 dragen op een lange tocht, neem dan naald en draad mee en wat lapjes stof om herstellingen uit te voeren. Zeker tijdens een zware wintertrekking kan je echt geen scheuren in je kledij veroorloven.

Nu, mijn ervaringen gaan enkel op voor de broeken. Voor een G1000 jas kan ik me inbeelden dat dat beter kan liggen. Een G1000 jas dragen in de winter tot zelfs in de regen, dan begin je een systeem na te bootsen dat vergelijkbaar wordt met de Buffalo jackets. Ik denk met goede vochtregulerende isolerende kleding onder een G1000 jas dat je bij nat weer nog redelijk aangenaam kunt blijven zolang – en dat is waarschijnlijk wel het allerbelangrijkste – je nog actief blijft. Ben je nogal een koukleum, dan wordt het misschien wat te gewaagd. Anderzijds zou ik geen G1000 jas willen dragen in omstandigheden met wisselend vorst en dooi. Een vochtige G1000 jas die stijf bevroren is tijdens de ochtend… het gedacht alleen al om dit aan te trekken staat me niet aan (done that met de broek).

Maar gezien je beschrijving naar wat je zoekt zou ik zeggen, kijk eens naar de Paramo jackets, Buffalo jackets en de extreme serie van Montane (extreme smock, extreme jacket en extreme salopettes). Ik denk dat dit toch nog aangenamer werkt dan wat jij wil doen met je G1000 jas. Zelf heb ik ervaring met de Buffalo mitts en voor mij is die ervaring positief genoeg om binnenkort ook een Buffalo jacket te proberen.

Buffalo en de Montane extreme serie zijn hetzelfde principe, een soort warme dikke softshell die je normaliter rechtstreeks op de huid draagt. Het principe moet je dus wel aanstaan om het leuk te vinden. Volgens Chris Townsend ideaal tijdens droog winterweer. In nat winterweer zijn de ervaringen verdeeld. Zolang je geen kouwkleum bent en actief blijft blijkt het ook nog aangenaam te zijn in de regen, maar dus niet iedereen (lees koukleumen) kan die ervaring delen (waaronder ikzelf ook niet met de mitts). Paramo is technisch gezien verschillend van de andere twee, maar de inzetbaarheid is vergelijkbaar. Afgezien van hun lichtere jackets (die problemen zouden hebben met waterdichtheid en duurzaamheid) is dit voor Chris Townsend zijn eerste keus voor een wintertrekking. Google maar eens verder naar ervaringen en op BPL kan je een heel artikel vinden over beide systemen.