HOME FORUM Materiaal en techniek extra slaapzak Reageer op: extra slaapzak

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

Hi Sven,

Geen idee hoe je van R waarde kunt rekenen naar temperatuur. Maar ik denk ook niet dat het zo eenvoudig ligt. Wanneer het dagen warm en zonnig is geweest zal de grond ’s nachts warmer zijn dan wanneer het dagen koud en bewolkt is geweest, ook al is de temperatuur van de lucht gelijk. Voor mij is het makkelijk, zolang ik op m’n Exped lig is het altijd goed 🙂

Daarnaast begreep ik goed wat je bedoelde, hoe je in gedachten hebt dat je nieuwe slaapzak moet aansluiten op je huidige. Ik heb zelf begin dit jaar met hetzelfde vraagstuk gezeten als jij nu zit, ik had een slaapzak voor -20C tot -1C en een slaapzak voor >6C. Ik kwam tot de volgende conclusie:

– In de zomermaanden is >6C niet voldoende voor gebergtes als de Alpen of in Scandinavie. Dit zijn bij uitstek gebieden waar ik denk dat de kans voor een ieder van ons groot is dat hij/zij daar met enige regelmaat een tocht maakt of wil maken. Voor deze gebieden wil men (althans ik) een slaapzak hebben die tot een graad of -5 goed ligt.

– Op het moment dat ik een slaapzak zou kopen die aan zou sluiten op >6C was de kans groot dat ik in de zomer in de bergen veel te warm zou liggen en te veel zou sjouwen, of een te koude slaapzak meeneem. (mijn slaapzak van -20 tot -1 was simpelweg veel te warm daarboven en liet zich maar half open ritsen)

– Bij voorkeur wil ik tussen mijn slaapzakken een graad of 10 overlap in temperatuurbereik, ten slotte weet ik nooit exact hoe warm of koud het gaat worden en welke ik nodig heb.

Zodoende kwam ik tot de conclusie een ‘basisset’ van twee slaapzakken samen te stellen, met een beter resultaat dan uitbreiden op basis van wat ik al heb:

500-600 gr dons voor temperaturen van -5 of hoger
750-1000 gr dons voor temperaturen van +5 of lager

Natuurlijk is het niet zo ongenuanceerd dat je hier de hele wereld mee aan kan, maar hiermee denk ik dat je voor 80% van de gevallen een juiste balans hebt tussen gewicht, warmte en aantal slaapzakken.

En na verloop van tijd trek je vanzelf conclusies die je verleiden om specialistischer aan te schaffen, bijvoorbeeld:

ME Helium Solo, 400 gram totaalgewicht voor temperaturen van +10C of hoger, bijvoorbeeld voor een Eifelsteig in de zomer, waarbij de temperaturen niet zo snel gek doen. Of een dikke vette winterslaapzak voor Everest of Noordpool in de winter… 🙂

Maar ook dan heb ik het idee dat ik weer netjes aan kan sluiten op de slaapzakken die ik heb. En voorlopig heb ik het geld niet voor al die slaapzakken, dus het blijft nog even bij dromen… 8-D

Kortom, ik kwam tot de conclusie dat een slaapzak van >6C voor mij niet de meest praktische was voor gemiddelde zomertochten in regelmatig bezochte gebergten en dat daarop aansluitend een winterslaapzak te kopen voor mij niet zou werken.

Hoop dat je wat hebt aan mijn hersenspinsel, ongetwijfeld is dit een heel persoonlijke keuze!