HOME FORUM Materiaal en techniek extra slaapzak Reageer op: extra slaapzak

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

In mijn ervaring is een slaapzak met rond de 500 gram dons voor veel situaties prima als 3 seizoens slaapzak. Alles boven -5c is hiermee comfortabel, mits ik in de hoogzomer als deken gebruikt. Met wat hulpmiddelen zoals thermo ondergoed, silk liner, kruik maken van fles in neopreen hoes en een tentgenoot kan ik denk ik tot een graad of -10 nog wel prima slapen.

Daarnaast zou ik kritisch naar je slaapmat kijken – in mijn ervaring is dit minstens net zo belangrijk en ik heb ergens gelezen dat je 6x zoveel warmte verliest aan de grond dan aan de lucht. Hierbij is warmer eigenlijk altijd beter. Ik heb een Exped DownMat 7M en die ligt prima bij -15 en +30.

Houd er rekening mee dat dit erg persoonlijk is daarnaast ook per nacht verschilt. Vermoeiing, weersomstandigheden, stofwisseling, voeding en drinken spelen allemaal mee.

Als ik in jou schoenen zou staan zou ik een slaapzak kopen met 500-600 gram dons voor 3 seizoenenwerk en een 750-1000 gram dons voor het serieuzere winterwerk. Zodra je naar de noordpool gaat en je temperaturen verwacht die hiermee niet te tackelen zijn praat je over een uitzonderlijke situatie, het spreekt denk ik voor zich dat dit om een andere slaapzak vraagt dan de Ardennen.