HOME FORUM Materiaal en techniek extra slaapzak Reageer op: extra slaapzak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Die 6° heb ik echt met minimum toestanden gehaald. Dus met een gewoon goedkoop schuimmatje van 7mm en met de blote bast. Wel een zijden lakenzak gebruikt. Ik heb geen koud gehad, ook geen koude drukpunten. Thermisch ondergoed en een donzen jasje heb ik zover niet nodig gehad.

Als dat zo is dan heb je misschien nog niet meteen een nieuwe slaapzak nodig. Je synthetische slaapzak kan je nog verder blijven gebruiken als 3-seizoensslaapzak als je je slaapsysteem opwaardeert met een beter isolerende slaapmat en kledij. Je 7mm schuimmatje heeft een R-waarde van slechts 1,0. Het geld dat je nu wil uitgeven kan je mijns insziens dan veel beter investeren in een wintermatje (R-waarde 4 à 5 of hoger) en een dons- of primaloft jasje en eventueel -broek komt altijd van pas in je tentje tijdens de koudere perioden. Dat bij aantrekken in je slaapzak samen met een wintermatje onder je slaapzak gaat het temperatuurbereik van je slaapsysteem nog enorm opwaarderen, mits – en dat is de cruciale factor – je slaapzak ruim genoeg is zodat al die isolatie niet onnodig wordt gecomprimeerd. Indien dat allemaal optimaal zou zitten zou je met je synthetische slaapzak nu nog temperaturen aan moeten kunnen tot tussen -5° en -10°c. Ik zou dus eerst deze weg proberen en investeren in een wintermatje en dons of primaloftkledij in plaats van een nieuwe slaapzak. Als je synthetische slaapzak dan zijn beste tijd heeft gehad, denk dan misschien aan een deftige 3-seizoens donsslaapzak of -quilt. En moest het blijken dat het met je synthetische slaapzak op deze manier niet zo optimaal werkt als ik het hier laat uitschijnen, dan heb je nog altijd niet onnodig geld verkwist.

Gezien de tochten die je op het oog hebt ga je vrijwel alles kunnen doen met een 3-seizoensslaapzak behalve je Scandinaviëplannen in maart. Daarvoor zal je later toch nog in een winterslaapzak moeten investeren.

Ikzelf heb een 3-seizoensquilt (350g aan EU850 dons) en een winterslaapzak (965g aan EU800 dons) en dat in combinatie met een thermarest solite, Exped downmat 7 en dons- of synthetische kledij eventueel met een vapor barrier laag eronder, dek ik daar alle temperaturen mee van zomerse warmte tot rond -25°c.