HOME FORUM Materiaal en techniek extra slaapzak Reageer op: extra slaapzak

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

Idd Nederlander 🙂

Wist niet dat de Eifel toch nog zo ‘koud’ was in de zomer, ik heb er in de hoogzomer nooit onder de 12 graden gelegen. En met thermoondergoed en zijden zak vond ik 15 graden toch wat fris onder een deels open tarp (en ik was met inpakken helemaal van slag om zonder slaapzak op pad te gaan hehe) Maar goed om te weten dat ik daarmee niet uit zou komen.

Verder ben ik het eens met Dzjow wat betreft duurzaamheid van synthetische vulling. Mijn ervaring is dat er binnen de synthetische vullingen ook nog erg veel verschil zit in de duurzaamheid. En als ik mij niet vergis zijn de duurzame vezels stugger en dus minder comprimeerbaar.

En los van het proces dat je synthetische slaapzak snel achteruit gaat in isolerende waarde is mijn persoonlijke mening dat een slaapzak met een temperatuurbereik van +6 niet praktisch en flexibel genoeg is wanneer je ‘slechts’ twee slaapzakken hebt. Maar nogmaals, dit is heel persoonlijk.

En hier nog niet genoemd, maar in mijn ogen ook niet onbelangrijk: comfort. Dons slaapt in mijn ervaring veel beter – behalve dat het (mits een prettige tijk) een stuk prettig aanvoelt is het veel minder zweterig dan dons. Een goede nachtrust vertaald zich de volgende dag in meer energie en plezier.

Zelf heb ik 4 slaapzakken gehad (en dus ook betaald) tot ik tot de conclusie kwam dat ik beter 1 of 2 goede kon kopen. (idem met slaapmatten) Ik had beter in een keer goed kunnen kopen, dan was ik goedkoper uitgeweest met een betere slaapzak. Overigens heb ik nog geen minuut spijt gehad van de aanschaf van een slaapzak van een paar honderd euro, als ik thuis kom ben ik niet per definitie blijer om in m’n normale bed te liggen…

Overigens zijn CUIN waarden wel belangrijk, maar is een dons slaapzak met 650 CUIN mogelijk al veel, véél beter dan 95% van de synthetische slaapzakken.

Oja en bij voorkeur adviseer ik te kiezen voor een zwarte/donkere binnentijk, die houdt het meeste warmte vast in de zon, waardoor deze ’s morgens het snelste je transpiratievocht uit de slaapzak droogt en de slaapzak de komende nachten goed warm blijft.