HOME FORUM Materiaal en techniek Ervaringen lage trailrunschoenen als hiking/trekking schoen Reageer op: Ervaringen lage trailrunschoenen als hiking/trekking schoen

ivovm
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1025

Ik heb mijn overgang richting trailrunners gemaakt in de zomer van 2011. Begonnen met een flyroc 310 maar omdat die nogal wat stiksels had op zijn omtrek die erg snel begonnen door te schuren heb ik mij ook een stel roclite 315 gekocht. Nu wissel ik af tussen beiden tot ze op de draad versleten zullen zijn. De stiksels afdichten met PU lijm helpt tegen het rafelen.
Mijn ervaring is nog vrij beperkt voor winterse toestanden maar voor de andere drie seizoenen kan ik nu al zeggen dat het dragen van trailrunners mij op geen enkel moment beperkingen heeft opgelegd.
Ik kan zeggen dat het wandelen veel simpelder is geworden omdat ik geleerd heb de “zorgen om natte voeten” achter mij te laten. Het is geen drama meer om met natte voeten te lopen zolang je je voeten maar voldoende isoleert met wol als de temperatuur begint te dalen richting vriespunt.
De vuile voeten die ik soms kreeg bij droog stoffig weer neem ik erbij. Enkel een probleem als je ‘savonds geen water bij de hand hebt om de voeten te wassen.
Belangrijk is dat je ‘savonds droge sokken aan kan doen. Daarvoor gebruik ik een gtx sok van rocky. Je zou dergelijke sokken ook tijdens de dag aan kunnen doen maar hoe stevig deze sokken ook zijn. Duurzaam zijn ze niet (zoals ieder gtx membraan dat in schoenen is verwerkt dat onder druk en plooien gebukt moet gaan) terwijl ze toch 60 dollar kosten. Daarom beperk ik het gebruik zoveel mogelijk. Joery en Willem hebben wat meer ervaring met dergelijke waterdichte sokken.
Terwijl een klassieke bergschoen waarin leer is verwerkt erg zwaar wordt eenmaal nat valt dit bij trailrunners best mee. Ze drogen veel sneller dan een klassieke schoen. Bevroren zijn ze iets sneller ontdooid. Ook gedaan met het meeslepen van waadschoentjes. Recent gemerkt in schotland hoe prettig het is met dergelijk schoeistel te lopen.
Dunne liners onder de dikke isolerende sok deed de kans op blaren flink dalen.
Als je trailrunners het ganse jaar door wil dragen moet je in principe twee maten hebben omdat voor echt winterse toestanden je wat meer ruimte nodig hebt. Ik ben maar een maat zodat in de zomer de schoenen wel heel ruim zitten. Het systeem wordt dan ook wat complexer afhankelijk van de opbouw (VBL, neoprene, overschoenen, aangepaste getten…). Het dwarsen van een helling op sneeuwschoenen ging mij minder vlot dan wanneer ik een steviger schoen zou gedragen hebben maar klimmen en dalen (ook met soepele stijgijzers) ging met hetzelfde gemak als een klassiek schoen
Globaal gezien kost het lopen op trailrunners meer centen dan wanneer je een klassieke schoen gebruikt. Joery heeft het ooit eens uitgerekend wat het hem gekost heeft. Het groot voordeel is wel dat je niet meer moet nadenken of je schoenen het nog waard zijn om te herzolen. Iets dat ook niet gratis is.
Volgende week naar lapland op trailrunners. Het zal mij benieuwen
Klassiek geef ik ook het volgende verhaal mee omdat het vrij goed van opbouw is en het voetensysteem in een ruimer kader bekijkt.

Mocht er iemand een artikel willen over het gebruik/opbouw in winterse omstandigheden moet hij mij maar een mail sturen