HOME FORUM Materiaal en techniek Ervaringen lage trailrunschoenen als hiking/trekking schoen Reageer op: Ervaringen lage trailrunschoenen als hiking/trekking schoen

Arvid
Deelnemer
Aantal berichten: 87

Waterdichtheid van je schoenen kun je inderdaad het gemakkelijkste checken op de manier dat Saskia aangeeft. Verwacht niet dat het water er echt uit stroomt, de buitenstof zal gewoon vochtig worden. Opletten dus dat je de buitenkant niet nat maakt bij het vullen van je schoenen.

Deze zomer uit noodzaak plots nieuwe schoenen moeten kopen (zool van mijn B/C schoen begon los te scheuren tijdens de tocht). Om niet met een tweede paar zware botinnen opgezadeld te zitten, en omdat mijn trailrunners thuis versleten zijn, heb ik mij dan nieuwe trailrunners gekocht.

Ik heb ongeveer dezelfde ervaring als de meeste anderen al aangaven.
– Gewicht van de bepakking maakt (voor mij) niet echt uit. Wel zijn de voordelen van de lichtere schoen (veel) beter merkbaar bij een lichte bepakking.
– Ik moet iets beter opletten waar ik mijn voeten zet, vooral bij het afdalen.
– Gaiters kunnen handig zijn om kleine steentjes en andere prikkende rommel van plantaardige oorsprong uit je kousen en schoenen te houden.
– In de schoen ingewerkte GoreTex blijft niet lang waterdicht. Bovendien werkt het alleen goed bij koud en droog weer (ideaal om te fietsen/joggen afgelopen winter); anders te warm/broeierig…
– Het enige moment afgelopen reis dat ik liever mijn B/C’s had aangehad was bij een lange off-trail traverse van een puinhelling (al kan dat evengoed mentaal/vermoeidheid zijn geweest).

Voor mij is de stugge zool van een B/C schoen pas nuttig op ongebaand rotsig terrein en (hardere) sneeuwvelden. Alles daaronder, van asfalt over veld- en bospaden tot goed uitgetreden paden in het hooggebergte, lukt me evengoed met een lichtere schoen. Dzjow, Willem en Ivo hebben al aangetoond dat het, mits de nodige voorzorgen, op moeilijker terrein ook gaat.

Mijn trailrunners:
– North Face Ultra 105 GTX-XCR:
Eerder negatieve ervaring. GTX is goed voor wintergebruik, maar anders al vlug te warm. Onderzool kwam al snel los op bepaalde punten (enkele dagen), maar kwam daarna niet meer verder los. Synthetisch leer in de plooizones begon ookal snel te barsten, echter zonder erg…
– Salomon XT Wings 3:
Nog maar een dikke week gebruikt, waarvan vier dagen met zware bepakking. Door ontbreken van GTX droogt de schoen merkelijk vlugger. Quicklace systeem vind ik erg handig. Profiel van de zolen slijt misschien wat snel op ruwe ondergrond (rotsen, puinhellingen). Goede grip in de bergen (altijd goed weer gehad), maar weinig grip op natte metrovloer …

Just my 2 cents, van mij mag iedereen rondlopen met de schoenen die hij/zij zelf wil…