HOME FORUM Materiaal en techniek Donsjas Reageer op: Donsjas

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Kijk eens bij PHD om een idee te krijgen over temperatuur rating afhankelijk van vulgewicht (en rekening houdend met de cuin waarde).

Is Shield of Endurance niet wat dubbelop? Ik kan mij voorstellen dat je natte omstandigheden of bij veel wind een wind/waterjack draagt over je donsjas…? Op deze manier kan je lagen naar behoefte aanbrengen en verwijderen om transpiratie optimaal te laten ontsnappen. Of zie ik dit verkeerd?

Wanneer ga je überhaupt je donsjas dragen buiten de bivak? Als je geen vrij statische activiteit doet zoals bijvoorbeeld ijsklimmen, de Everest niet gaat beklimmen, met een pulka Antarctica gaat doorkruisen, kan ik me alleen maar inbeelden dat je die donsjas nog gaat aantrekken tijdens een pauze. Met de lichtste donsjasjes, daar zou je je regenjas nog wel over moeten kunnen aantrekken. Voor een winterdonsjas die je meeneemt op wintertrekking in Scandinavië zal dat uiteraard niet meer lukken. Uiteraard beginnen de ultralichte tijken zoals Pertex Quantum in extremere omstandigheden nadeliger te werken vermits zij niet 100% winddicht zijn en al helemaal niet waterbestendig zodat je er niet te lang mee in sneeuwval of storm moet gaan staan. Op serieuze wintertrekkings waar sneeuwstormen een reeële kans maken ben je dus wel degelijk goed af met een tijk uit Endurance of gelijkwaardig materiaal. Ik hoop dat dat duidelijk is.

Maar ik had gehoopt mijn fleece thuis te kunnen laten en bij koudere omstandigheden de jas ook te kunnen dragen tijdens activiteit.

Een donsjas draag je best niet samen met een rugzak. Dat is niet goed voor het dons en je riskeert de stiksels te gaan beschadigen. Wil je toch een rugzak dragen met een donsjas, kijk dan specifiek uit naar één waarvoor hier aandacht aan is besteed. Montane bijvoorbeeld heeft wel een donsjas met synthetische vulling in de donsjas op de cruciale plaatsen daar waar wrijving plaats grijpt bij het dragen met een rugzak. Ik vind het een moeilijke redenering om een fleece te willen vervangen door een donsjas op een wintertrekking. Je moet al een redelijk dunne donsjas nemen om bij activiteit niet te gaan zweten en eenmaal je inactief bent tijdens een pauze zit je met een donsjas die eigenlijk te dun is en krijg je het toch koud…

Speelt transpiratie verder nog een grote rol in de keuze van een isolatiejas? Of dit volledig voorkomen met VBL?

Zonder VBL moet je vooral duidelijk transpireren vooraleer dat een probleem kan gaan vormen denk ik. Slaap je in je slaapzak met je donsjas aan zal je net zoals bij het dons in een slaapzak belangrijk zijn om zo weinig mogelijk te transpireren in je slaap. Eenmaal je uit je slaapzak komt bevriest immers eventuele vocht (gedeeltelijk) in je donsjas.

Is een kap overigens niet wat dubbelop met een muts en een col? (ook dit lijkt mij flexibeler dan altijd een kap hebben hangen, of mis ik iets?)

Een donskap is alleszinds erg aangenaam, maar die draag je uiteraard niet constant zodat muts/balaclava of ander winterhoofdeksel toch nodig blijft. Als je de donsjas wil combineren in een slaapsysteem met een quilt is een kap zeker een must.