HOME FORUM Materiaal en techniek Donsjas Reageer op: Donsjas

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Eigenlijk vrij simpel, de hoeveelheid donsvulling bepaalt uiteraard de temperatuursomstandigheden tot waarin de donsjas je aangenaam warm houdt. Sommige fabrikanten geven je hier wel een leidraad in. Het materiaal van de buitentijk bepaalt verder in welke omstandigheden je de jas wil dragen. Pertex Shield is voor expeditiegebruik (lees je draagt de jas terwijl je een pulka trekt) of waarbij je de jas zou moeten dragen in nat weer (natte sneeuw / sleet / regen). Pertex Quantum zit aan het andere uiteinde, goed voor in de tent of rond de bivak zover het droog weer blijft, om te dragen tijdens een tocht buiten de bivak daarvoor is het tijkmateriaal niet genoeg tegen bestand. Pertex Microlight is wat duurzamer dan Quantum en kan je als het nodig is ook eens dragen buiten de bivak zolang het droog blijft en niet te winderig is. Pertex Endurance zit dan trapje onder Shield, is winddicht en houdt beperkt water buiten, kan je dus dragen in stormweer zolang het niet te nat wordt. Bij fabricanten die geen Pertex gebruiken kom je natuurlijk ook (een gedeelte van) die tijkcategoriën terug tegen afhankelijk van welk type nylon of polyester wordt gebruikt. In de praktijk denk ik niet dat je een donsjas meteen elders dan rond de bivak zult gaan dragen dus Pertex Shield en ook Endurance heb je in principe niet meteen nodig.

De features op de jas en het verdere design, dat is natuurlijk eerder persoonlijke voorkeur. Als het design van de kap belangrijk voor je is kan je best eerst proberen te passen of eens goed foto’s of reviews proberen na te gaan.

Baffles constructie is bij donsjassen vrijwel altijd stitch-through constructie. Bij echte warme donsjassen gaat men over op box walls. De grootte van de donskamers wordt uiteraard bepaald door de hoeveelheid donsvulling en elke fabricant zou hier in principe wel kundig mee om weten te gaan dus baffle constructie lijkt me niet zo echt iets om je hoofd over te gaan breken.