HOME FORUM Materiaal en techniek Condensatie en zo…: ervaringen Reageer op: Reageer op: Condensatie en zo…: ervaringen

ivovm
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1025

@Joery
->”Enkele vraagjes: was de hoeveelheid condens ongeveer hetzelfde op de zijkanten van je slaapzak als de bovenkant of was er hier een duidelijk verschil? Was er condens rond het gebied van je hoofd door je adem? In welke richting lag je onder je trailstar met je voeten? Naar de ingang toe? Het antwoord op die vragen kan een beter idee geven hoe radiatieve straling zich gedraagt onder de trailstar.”

Over de hoeveelheid condens opzij of boven kan ik weinig vertellen. Het voeteinde van de slaapzak en de bivakzak waren compleet aan elkaar geplakt door een flinterdun laagje ijs. Ik sliep met het hoofd richting uitgang. Rondom mijn hoofd was er geen verschil. Ik probeer er altijd op te letten dat ik uitadem in de vrije ruimte en niet tegen de slaapzak
Het is nieuwe info voor mij om te horen dat de oriëntering van de helling en de hoeveelheid zon inval gedurende de dag zoveel invloed heeft.
Andere vraag: wie neemt de moeite om zowel binnenkant en buitenkant door te maken of het ijs af te borstelen alvorens in te pakken? Tijdens de tochten die ik tot nu toe heb gelopen heb ik mij steeds beperkt tot “uitslaan en wapperen” om zoveel mogelijk vocht af te schudden en te hopen dat ik gedurende de dag tijdens een pauze of bij het aankomen op de kampplaats de tent zo snel mogelijk op te zetten. Ik kan mij voorstellen dat er tochten zijn waar je minutieus alle vocht moet verwijderen.
Dat is dan een activiteit die toch heel wat tijd/discipline vergt.