HOME FORUM Materiaal en techniek bivak zak Reageer op: bivak zak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Die ultralite bivi van Mountain Equipment is een vapor barrier liner en kan je daarvoor perfect gebruiken in je slaapzak in de winter, al zal die wel aan de ruime kant zijn. Lees dit artikel als je niet weet waarover het gaat.

De fabricant noemt het echter een noodbivakzak en richt zich met dit product meer op de alpinist die met deze niet ademende bivakzak in een noodsituatie een nacht kan overleven. Voor trekkings kan je dit niet gebruiken als bivakzak. Je slaapzak zal erin doornat worden van condens.

Een bivakzak moet steeds ademend zijn, toch zeker de bovenkant. In een tent heeft een bivakzak weinig nut en zorgt daar meestal alleen maar voor meer condens op de slaapzak, ook al gaat het om een ademende bivakzak, tenzij je de tent heel goed kunt verluchten.

Onder een tarp gebruik je een bivakzak hoofdzakelijk als bescherming tegen tocht en eventueel insecten. Onder een tarp blijf je altijd droog (als je de juiste tarptechnieken weet toe te passen tenminste) en heb je zelden of nooit last van hinderende condens. Vandaar hoeft de bivakzak niet waterdicht te zijn.

Verkies je om onder de blote hemel te slapen dan is een bivakzak ook niet altijd de beste oplossing vermits dit in bepaalde omstandigheden ook veel meer condens kan opleveren dan als je zonder bivakzak onder de hemel gaat liggen. In omstandigheden met erg droge lucht of bij betrokken hemel kan het wel de moeite lonen. Waterdichte ademende bivakzakken uit goretex of gelijkaardige membranen zijn goed voor alpinisten, maar nauwelijks voordelig op trektochten. Ze ademen minder goed en in de regen wil je er niet mee gaan liggen voor meer dan één nacht.