HOME FORUM Tussen pot en pint Alleen of met een partner Reageer op: Alleen of met een partner

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Niet twijfelen Pieter! Doen!

Of solo hiken mentaal iets voor je is kan je alleen te weten komen door het te doen. Ook de praktische kant hoe een tocht voor te bereiden en uiteindelijk tot een goed einde te brengen kan je alleen voor jezelf leren door het te doen. Iedereen kan fouten maken en op elke tocht treden er wel minder aangename dingen of probleempjes op. Aan jou dan om daar op een volgende tocht rekening mee te houden en eventueel iets aan te doen als je dat nodig vindt. Al doende leert men.

Met anderen samen hiken hoeft trouwens niet altijd te betekenen dat je voor jezelf sneller leert dan als je solo zou beginnen. In groep bestaat er voor sommigen de neiging om passief mee te hiken en zodoende nauwelijks te leren. Naar veiligheidsaspecten toe is het ook een mythe dat solo hiken altijd minder veilig zou zijn dan hiken in groep.

Het probleem meestal met jonge mensen die aan hun eerste trektocht willen beginnen en dan vooral als ze solo willen gaan is dat de mensen in de naaste omgeving (en dan denk ik vooral aan de ouders) erg bezorgd zijn en je soms daarom ook willen afraden om solo erop uit te trekken. Als dat je doet twijfelen, zet dat dan uit je hoofd. Zulke reactie is voor ouders vaak heel normaal. Zeg hen dat je dit echt graag wil doen en zorg ervoor dat je je naasten gerust kunt stellen als je onderweg bent door regelmatig SMS-berichten te sturen of OK-berichtjes met een toestelletje dat via satellieten kan communiceren als je door een gebied trekt waar geen GSM-ontvangst is zoals een SPOT messenger. Met zulk toestel kunnen ook hulpdiensten worden verwittigt als je in extremis toch in een levensbedreigende situatie zou terecht komen. Als je solo gaat hiken zorg je dus gewoon voor zo’n opvangnet.

Tot slot is de WHW zeker een goed keuze voor een eerste solo tocht!