HOME FORUM Materiaal en techniek Advies slaapzak Reageer op: Advies slaapzak

ivovm
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1025

Voor wat het waard is:
geen ervaring met de genoemde merken.
Zelf heb ik verschillende jaren met een winterslaapzak ook in de zomer gelopen.
Enige wat ik kon doen was, ventileren door de rits open te zetten. Mijn valandré had een centrale rits. Dit vond ik een handig iets omdat de slaapzak dan relatief compact bleef bij het in en uitstappen. Hij had een kap en die stond in de weg om hem als quilt te gebruiken. In tussentijd heb ik een quilt voor de tussen seizoenen. Daarmee valt het gemakkelijk ventileren. Helaas is het aanbod in europa nogal laag. Een plaats waar je een beperkt aanbod hebt:
http://www.arklight-design.com/PBSCCatalog.asp?CatID=1047032
Er zitten al wat dode linken tussen maar een overzicht van fabrikanten
http://hikinginfinland.com/2010/11/quilt-101.html
De ondergrens qua temperatuur is altijd een moeilijke. Hoe dikwijls kan je het voor jezelf aanvaarden om een bibbernacht in te calculeren? Het maakt ongeveer 200 gr dons meer of minder voor 0 of -5°C
Bij de noorderburen (hiking-site) was er recent een samenkoop aktie voor een cumulus slaapzak
http://www.sleepingbags-cumulus.com/
Prijs kwaliteit zou goed zijn.
De buitentijk is altijd een compromis tussen waterafstotend versus dampdoorlatende eigenschappen. Hoe beter hij het water langs buiten kan afblokken hoe moeizamer de damp van het lichaam zijn weg naar buiten vindt.
Als de dons begint te schuiven en breekt is voor mij de fabrikant te zuinig geweest met zijn dons. Bij sommige fabrikanten kan je ‘overvullen’ bestellen.
Beweeglijke dons wordt soms toegepast omdat je zo kan spelen met de isolatiedikte. Geen ervaring mee maar naar mijn gevoel geen systeem waar ik warm voor loop.