HOME FORUM Materiaal en techniek Advies slaapzak Reageer op: Advies slaapzak

massimo
Deelnemer
Aantal berichten: 183

Dzjow,

Super bedankt voor je uitgebreide info. Inmiddels heb ik eerder afgelopen week een slaapzak aangeschaft, een Mountain Equipment Glacier 500 (met waterafstotende tijk en trapezoidal box wall), ging voor een keurige prijs weg ivm nieuwe serie die net uit is (215 euro). Afgelopen donderdag op vrijdag het Lieserpfad gelopen en had de slaapzak nodig en nu dus ook 1x gebruikt, maar daarmee is het voor mij nog niet helemaal opgelost. Ik heb heel vaak een slechte/matige nachtrust en ik hoop dat jij of anderen mij met goed advies hiermee kunnen helpen, want ook met mijn nieuwe slaapzak heb ik het nog niet goed onder controle.

In mijn slaap blijf ik regelmatig koude bovenbenen houden. (in alle slaapzakken overigens) Ik draag naast droge sokken enkel een thermobroek van polyester, spandex en bamboo charcoal, maar bij contact met de slaapzak dringt de koude meteen door, in tegenstelling tot bij mijn bovenlijf. Aan mijn bovenlijf draag ik vaak een katoenen shirt en een fleece, waarmee ik prima warm blijf. Dit is dus uit balans en beperkt mij in mijn slapen. Aangezien ik in het verleden 2x op het randje van onderkoeling heb gelegen ben ik tegenwoordig klaarwakker en alert wanneer ik het koud krijg en ga ik dan moreel meteen een zware nacht tegemoet.

Afgelopen donderdag op vrijdag lag ik bij -3, de low limit van mijn nieuwe slaapzak. Overigens wel een beetje op de tocht. Ik vermoed dat wanneer ik mijn benen net zo goed warm kan houden als mijn bovenlijf dat ik er ‘bibbervrij’ in kan slapen tot een graad of -5. Dit is ook het target dat ik voor deze slaapzak gesteld heb, om zo komende juli altijd goed te kunnen liggen in zuid-midden Noorwegen en tijdens een toekomstige fjall-raven classic.

Kan ik mijn koude bovenbenen probleem oplossen met een merino wollen thermobroek? Ik heb eventueel ook de mogelijkheid om de slaapzak met wat bij betalen om te ruilen voor een warmer exemplaar (bijv 600, maar dan zonder waterafstotende tijk of 750 met, ook hebben de nieuwe modellen 25% meer CUIN), maar ik vermoed niet dat dit nodig is (en ook niet dat dit het probleem goed oplost) en kan er nog een of twee nachten mee buiten slapen om te kijken of de slaapzak warm genoeg is met bijv merino wollen ondergoed bij dit soort bodemtemperaturen voor deze slaapzak.

Overigens heb ik een slaapmat model tosti-ijzer, Exped Downmat 7M. Ligt beter dan mijn bed thuis! 🙂

Interessant wat je vertelt over het verplaatsen van het condenspunt dmv een tarp. Vaak doe ik dit al onbewust en ik besef nu pas de waarde hiervan, want ik probeer tot op heden altijd tocht te creëren onder mijn tarp om een natte tarp tegen te gaan… Maar dit is dus niet de bedoeling begrijp ik? Gewoon een kant van je tarp constructie open laten is dan beter?