HOME FORUM Materiaal en techniek Advies slaapzak Reageer op: Reageer op: Advies slaapzak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

De verschillen tussen de McKinley Kodiak 500 en de ME Helium 400/600 betreft vooral het materiaal van de tijk (een vriend van me slaapt trouwens al enkele jaren met een Helium 400). Bij McKinley is dit ordinair nylon wat zeker niet het lichtste tijkmateriaal is. ME gebruikt een lichter en eigenhandig vervaardigd tijkmateriaal dat sterk lijkt op (en dus ook gelijkaardig gewicht heeft) als Pertex Quantum, de stof die tegenwoordig het meest gebruikt wordt bij de kwaliteitsslaapzakken. Beide tijken zijn op zich niet waterafstotend. Als je onder een tarp slaapt is dit ook absoluut niet nodig. Kwestie is kennis te hebben hoe condens op je slaapzak te vermijden. Onder de blote hemel slapen, met of zonder bivakzak werkt condens vaak net in de hand. De beste remedie om condens te vermijden op je slaapzak is om niet onder de blote sterrenhemel te gaan liggen, maar onder een tarp te slapen zodat de tarp de uitstraling van warmte (en dus eventuele condensvorming) opvangt en dus niet je slaapzak/bivakzak. Raar genoeg blijken maar weinig hikers hier kennis van te hebben. Slaap je in een tent dan wordt de situatie ivm condensvorming weer anders vermits het gebrek aan verluchting hier de zaken weer complexer maakt. Kortom: een goed ademende niet waterafstotende tijk gaat perfect samen met tarpen. Tocht het onder de tarp, gebruik dan een goed ademende bivakzak.

Voorts hebben beide slaapzakken dezelfde baffleconstructie (simpele box-constructie) en is de donskwaliteit vergelijkbaar. Toch zie je dat de Kodiak een stuk zwaarder is in verhouding tot het vulgewicht aan dons door de zwaardere tijk (en wellicht ook baffle materiaal).

Wat de verhouding van de temperatuurrating betreft kan je betrouwbaar afgaan op de EN13537 rating van de fabrikanten. Maar ja, die rating maakt natuurlijk niets concreet duidelijk voor jou situatie vermits vooral de isolatiewaarde van je slaapmatje een verdere grote invloed heeft (naast nog een boel andere factoren uiteraard). Ik weet niet welk slaapmatje je gebruikt, anders moet je dat eens aangeven. Vergeet de werkwijze die in de presentatie staat van Willem en waarnaar Debbie verwees, hoe goed deze ook bedoeld is. Deze werkwijze brengt je hier nu echt niet meer informatie bij dan de rating van de fabrikant zelf. Deze werkwijze houdt immers geen rekening met verschil in afmetingen tussen slaapzakken en brengt evenmin andere factoren van je slaapsysteem in rekening. Als ik de comforttemperatuur (voor vrouwen) van deze slaapzakken nareken bij gebruik van een Thermarest prolite (R-waarde 2,2) en met licht thermisch ondergoed aan dan kom ik op +6,9°c voor de Kodiak 500, +8,2°c voor de Helium 400 en +4,6°c voor de Helium 600. Gebruik je een slaapmatje met een hogere R-waarde gaat de comforttemperatuur uiteraard een stuk omlaag. Heb je al slaapervaring met een donsslaapzak kan je die comforttemperaturen nu vergelijken en krijg je heel gerichte informatie. Heb je geen donsslaapzak om mee te vergelijken zal je moeten vertrouwen op je ervaring met je eigen warmtehuishouding. Een vergelijking maken met een synthetische slaapzak is praktisch onmogelijk (synthetische isolatie verliest ook aan isolatiewaarde met de tijd in tegenstelling tot dons).

Tot slot geef je aan nogal te woelen in je slaap. In dat geval moet je best erop letten nooit een slaapzak aan te schaffen met continue donskamers (continuous baffles) vermits deze gemakkelijk koude plekken genereren bij het draaien in je slaapzak (van dit systeem moet je een fan zijn, anders blijf je er beter af). Spijtig genoeg geven maar weinig fabrikanten die informatie aan bij hun slaapzakken net zoals hier weer het geval is maar ik vermoed dat deze fabrikanten wel een side baffle in hun slaapzakken zetten (en het hier dus niet gaat om continue donskamers). Er wordt hier ook al gesproken over een quilt. Als je vaak draait in je slaap zou ik absoluut geen quilt aanraden ivm de tocht die dat teweeg brengt. Een quilt wordt daarnaast ook onaangenamer bij koudere temperaturen (vooral vanaf onder het vriespunt) omdat tocht van koudere lucht die je lichaam bereikt bij het draaien natuurlijk steeds onaangenamer aanvoelt des te kouder het is.

Samengevat kan ik dus zeggen dat de ME’s zeker kwaliteitsslaapzakken zijn. Ze zijn enkel niet gevuld met een hoge fillpower dons. De Kodiak valt vooral op door zijn zwaardere tijk maar is voor de rest, althans op papier, niet veel verschillend van de ME’s.