HOME FORUM Materiaal en techniek Advies slaapzak Reageer op: Advies slaapzak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Tja, een slaapzak kiezen in niet gemakkelijk als je absolute zekerheid wil hebben tot welke temperaturen je ermee daadwerkelijk gaat kunnen bivakkeren. Er wordt nog gewerkt aan een artikelreeks over slaapzakken waarin we hiervoor een goeie werkwijze willen proberen uit de doeken te doen en waarin ten eerste zal worden aangetoond dat de EN13537 norm waarop de comforttemperaturen van de Europese slaapzakfabricanten zijn gebaseerd in de praktijk eigenlijk helemaal niet betrouwbaar is. Het is daarom beter om vulgewicht en cuin-waardes met elkaar te vergelijken dan de door de fabricanten opgegeven comforttemperaturen met elkaar te gaan vergelijken. Daarnaast speelt de R-waarde van je slaapmatje en eventuele gedragen kledij in de slaapzak ook nog een grote rol en heeft niet iedereen hetzelfde warmtemetabolisme. Met wat geduld ga je dus wel een uitgebreid antwoord en werkwijze vinden in de toekomstige slaapzakartikels.

Wat je nu al in het achterhoofd kunt houden is dat je bij extreem koude nachten er ook kunt op letten om de minst koude plekken in het landschap op te zoeken om te bivakkeren. Depressies, valleibodems, meren zijn typisch de koudste plekken bij situaties met weinig wind en opklaringen. Op hoger terrein bivakkeren kan vaak al 10°c warmer zijn en dat hoeft daarom nog niet zoveel hoger te zijn. Als je zo’n -39°c ziet staan in het artikel over winterbestemmingen gaat dat meestal over zulke koudegevoelige plekken waarbij die temperaturen typisch in zulke weersituaties met weinig wind en opklaringen worden bereikt, maar het zou uiteraard kunnen dat je in sommige situaties niets anders kunt dan op die plekken te bivakkeren.

Zo is er enkele jaren een groepje hikers geweest dat sommige mensen zich nog wel zullen herinneren, dat op de fora hun eerste serieuze wintertrekking aankondigde en dat was Sarek in februari. Goede raad werd in de wind geslagen en uiteindelijk zijn ze nooit in Sarek geraakt. Ze bivakkeerden op een bevroren meer op de Kungsleden ten noordoosten van Kvikkjokk waar de koude lucht zich elke nacht verzamelde op het meer en het elke nacht rond -30°c koud werd waarbij ze elke nacht bibberend hebben uitgezeten, zich er niet van bewust dat het wat hogerop niet kouder werd dan -20°c elke nacht. Daarnaast nog eens het verkeerde type sneeuwschoen gekozen (veel te klein draagoppervlak) waardoor het een onmogelijke opdracht was om zich maar door de diepsneeuw voort te bewegen eenmaal de Kungsleden werd verlaten. Als je vast komt te zitten in de “koude put” omdat je verkeerde materiaalkeuze hebt gemaakt wordt het natuurlijk afzien terwijl zulke situatie perfect had vermeden kunnen worden.