HOME FORUM Materiaal en techniek Advies lichtgewicht rugzak Reageer op: Advies lichtgewicht rugzak

Koen
Deelnemer
Aantal berichten: 120

Hoi Saskia,
Er van uitgaand dat in die 8 kilo ook kampeerspullen zitten ben je al erg goed bezig geweest! Gefeliciteerd 😉

Als je bewust minder/lichtere spullen meeneemt doe je dat om meer comfort tijdens het wandelen te hebben. Bij een rugzak moet je echter rekening houden met meer dan enkel gewicht. Het draagcomfort en het ontwerp is minstens even belangrijk! Met draagcomfort bedoel ik hoe de rugzak jou past, bijvoorbeeld door foam oid op de juiste plaatsen, schouderbanden die goed passen etc. Het ontwerp is een punt wat doorgaans te weinig aandacht krijgt omdat dit veel moeilijker te meten en over te brengen is. Hierbij moet je o.a. denken aan hoe effectief de gewichten in de rugzak worden overgebracht. Één van de aandachtspunten hierbij is hoe dik het rugpand is. Wellicht herinner je de momentenwet tijdens natuurkundelessen: je kan wel een lichte comfortabele rugzak hebben met een zacht rugpand van 8 cm, een veel zwaardere rugzak met een rugpand van 1 cm brengt het gewicht veel dichter bij je ruggengraat en vóélt dus veel lichter.

Voordat ik mijn ULA Circuit hebt gekocht heb ik de Osprey Exos serie geprobeerd. Dit is de UL serie van Osprey met gewichten van net iets boven de kilo. Hier heb ik verschillende verhalen over gehoord. Enkele minpunten die genoemd zijn: 1) er is erg op de dikte van riempjes en (schouder)banden bezuinigd en 2) de daadwerkelijke aangename maximale gewicht ligt net boven de 10 kg. Dit ligt waarschijnlijk aan de dunne schouderbanden en door de opbouw van het frame(ventilerend). Toch blijft het een Osprey rugzak: het voelt allemaal degelijk aan, en er zijn genoeg mensen die het een goede rugzak vinden en de beschikbaarheid is beter dan andere rugzakken met een vergelijkbaar gewicht.

Uiteindelijk heb ik een ULA Circuit bij trekking-lite-store.com gekocht. Dit is een rugzak met een aluminium staaf in het midden (om het gewicht naar de heupband te brengen) en een carbon boog om vorm te behouden(en enigszins gewicht over te brengen). Het heeft een 1-2cm dikke foam rugpand. In het begin voelde ik de aluminium staaf redelijk snel(bij meer gewicht), echter was dit opeens verdwenen. Wellicht moest hij meer naar mijn rug gaan staan. Nu draagt hij geweldig! Hij is groot genoeg voor wintertrips en lange zomertrips met > 7 dagen voedsel. Let bij ULA rugzakken op de inhoudsmaten: hierbij zijn de groot uitgevallen zijzakken meegenomen.

Verder ben ik zelf benieuwd naar de Klattermusen Ran. Dit exclusieve Zweedse merk heeft veel stijlvolle en duurzame producten. Ze hebben naast de vele hufterproof expeditierugzakken ook enkele UL zakken. De duurzaamheid van de Ran/Hugin blijkt tegen te vallen, echter is het mij onbekend of dit vergeleken met andere UL zakken is of vergeleken met de hufterproof expeditiezakken. Het merk blijft iets aantrekkelijks hebben.