HOME FORUM Materiaal en techniek Advies lichtgewicht rugzak Reageer op: Advies lichtgewicht rugzak

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Maak een lijst met alle rugzakken die je kan vinden die aan je eisen voldoen. Rugzakmerken die geen specifieke vrouwenmodellen aanbieden hoef je zeker niet te negeren. Bekijk wat je verwacht van duurzaamheid. Ga je nogal ruw om met je materiaal, beperk je dan tot rugzakken uit Dyneema en/of 210D (of hoger cijfer) cordura/nylon. Bekijk hoe je je materiaal zou kunnen organiseren in en op de rugzak in de aanwezige front en zijvakken en of dit je aanstaat of niet.

Voor de rest heeft het bekijken van het suspensiesysteem en design van frame stays of sheets weinig zin zonder te passen.

Met je overgebleven lijstje ga je dan voor zover het kan, zoveel mogelijk rugzakken proberen te passen. Dat doe je best door al je materiaal dat je standaard meezeult op trektocht, inclusief wat volume dat door kan gaan als voedsel, mee te nemen naar de winkel en daar elke rugzak die je gaat passen inpakken met je materiaal net zoals je op trektocht zou doen. Dat is de beste manier om het draagcomfort te kunnen beoordelen, alsook om na te gaan of het volume van de rugzak ook werkelijk overeenkomt met je eisen. Sommige winkels hebben zelf gewichten ter beschikking om de rugzak mee te verzwaren maar het probleem dat hierbij kan optreden is dat je daarmee geen realistische laadverdeling van de rugzak mee nabootst. Rugzakken die je meteen niet goed blijven zitten na afstellen van alle straps mag je meteen schrappen. Rugzakken die je goed lijken te zitten langere tijd aanhouden om te kijken of er na enige tijd toch geen irritatie zou optreden op de schouders of heupen.

Vind je zo enkele rugzakken die je goed zitten, kan je daar eventueel al je favoriet uit kiezen. Nog geen passende rugzak gevonden of wil je nog meer rugzakken proberen? Probeer dan de overgebleven rugzakken uit de lijst die je nabij niet hebt kunnen vinden door een online shop te vinden met een goede en betrouwbare return policy. Kan je wel wat verzendkosten armer maken als je op die manier niet meteen een perfecte rugzak vindt, maar om de perfecte rugzak te vinden kan het de moeite waard zijn.

Een materiaalbijeenkomst om andermans gear te keuren en te passen/proberen is in dat licht natuurlijk iets heel interessants. Alleen moet er daarvoor voldoende interesse zijn bij een liefst zo ruim mogelijk publiek.

Hier is alvast een snel opgesteld lijstje die voldoet aan je voorlopige eisen waarmee je kan beginnen. Je kan zeker nog andere lichte rugzakken vinden bij andere fabricanten, inclusief de mainstream fabricanten als Deuter, Osprey, Lowe Alpine, Gregory.

Lightwave Wildtrek 55w (300D polyester)
Exped Lightning (Dyneema & PU-nylon)
Terra Nova Voyager (Dyneema & Silnylon)
OMM Adventure/Villain (210D cordura/Dyneema)
Golite Quest 50 (210D nylon)
Granite Gear Vapor Flash Ki (210D cordura)
Granite Gear Leopard 46 (210D cordura & 100D nylon)
Granite Gear Escape 40 (210D cordura & 100D nylon)
ULA Ohm/Circuit (Dyneema & 210D nylon)
Gossamer Gear Gorilla (Dyneema)
Six Moon Designs Swift (Dyneema)