HOME FORUM Wandelgebieden Actuele condities TMB Reageer op: Actuele condities TMB

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Toevallig heb ik deze week de TMB gelopen. Niet gezien dat er hier iemand zelfde tijd ter plekke was. Massimo, waar ben je vertrokken op welke dag en in welke zin heb je de tocht gelopen? Eens kijken of we elkaar misschien niet ergens onbewust zijn voorbij gelopen.

Toch even antwoorden op de vraag. De TMB is, op uitzondering van de variant over Fenêtre d’Arpette, helemaal geen technische tocht en bevat helemaal geen steile cols, perfect geschikt als eerste kennismaking met trektochten maken. Indien je geen massa verse sneeuwval tegenkomt op de tocht (wat vooral in juni nog steeds mogelijk blijft), heb je absoluut geen stijgijzers nodig en ook geen pickel, ook niet in het begin van het seizoen (afgezien van de variant over Fenêtre d’Arpette). Deze tocht wordt zo druk belopen (ik stak dagelijks ongeveer 300 man voorbij als ik in de stream zat van de huttenlopers, behalve op de varianten want die loopt blijkbaar bijna niemand) dat je altijd een goed uitgetreden spoor kunt volgen door de sneeuw. Enkel voor de variant over Fenêtre d’Arpette is een pickel vroeg in het seizoen eigenlijk nodig omdat deze col erg steil is langs de oostkant. Een val kan hier ernstige gevolgen hebben. Wil je deze variant toch lopen moet je eigenlijk een pickel meezeulen die je elders op de tocht nooit meer zult gebruiken.

Condities waren vergelijkbaar met de foto’s van Debbie haar tocht. De laagste hoogte waarop ik over sneeuw liep was rond 1800m. Vanaf 2200m zat je vrijwel constant op sneeuw te lopen, op zuid gerichte hellingen iets hoger. Maar die sneeuw wil dus niet zeggen dat de tocht er moeilijker door wordt. Enkel vroeg in juni wanneer je als één van de eersten in het seizoen aan de tocht begint zal het een ander verhaal zijn omdat je dan zelf spoor moet zien te trekken, of na veel verse sneeuwval. Juni blijft dus een maand met wat onzekerheden, maar daarna dus hoef je je normaal niet echt meer zorgen te maken over problemen met sneeuw op de TMB, ook niet in zo’n sneeuwrijk jaar als dit jaar.