HOME FORUM Materiaal en techniek Aanschaf 1e en 2e laag bovenlichaam Reageer op: Reageer op: Aanschaf 1e en 2e laag bovenlichaam

Debbie
Sleutelbeheerder
Aantal berichten: 1049

Hey Ward,

Heb je ons artikel over buitensportkledij op hiking advisor al eens doorgelezen?

Je katoenen t-shirt heeft één groot nadeel, het neemt al je zweet op in plaats van het door te geven naar de volgende laag. Synthetische t-shirts en vooral thermisch ondergoed ‘ademen’ veel beter. Op de warmere dagen in Noorwegen was de kans groot geweest dat je aan in 1 synthetische laag voldoende had terwijl je er nu nog eens een jas bovenop moest dragen. En iets dat aansluit bij je lichaam werkt beter om zweet af te voeren dan iets dat losjes hangt.

En zolang je in beweging blijft, houd je je lichaam wel min of meer warm maar van zodra je gaat pauzeren, verlies je snel veel warmte.

De meeste ervaren hikers dragen nauwelijks hun regenjas, enkel als de condities zo slecht zijn dat er niets anders op zit.

Om een antwoord te geven op je vragen rond welke lagen je dan kiest. Zelf heb ik licht synthetisch thermisch ondergoed van Odlo maar als je toch Icebreaker verkiest zou ik gaan voor het volgende, zeker omdat je warmbloedig bent maar ook omdat merinowol typisch wat warmer is dan synthetisch thermisch ondergoed:

http://www.bever.nl/icebreaker-top-150-crewe-s-s-3812d20002?id_colour=4210

 

Voor je tweede laag zijn er veel diverse mogelijkheden. Hoedanook kies je beter voor twee dunnere lagen in plaats van één dikke laag. Je kan inderdaad voor een dikkere merinowol kiezen. Iedereen heeft zowat zijn systeem en ook de mijne is nog steeds in evolutie. Zelf gebruik ik volgende laag: http://www.bever.nl/woolpower-shirt-zip-turtleneck-200-3811d20013?id_colour=4325. Als het waait doe ik een windshirt aan: http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/rab_womens_cirrus_wind_top.html. En ’s avonds doe ik een warme Icebreaker erbovenop aan. En uiteraard heb ik ook nog mijn regenjas mocht het echt te koud zijn. Maar je kan evengoed gaan voor een fleece of een donsjasje.

Groeten,

Debbie