HOME FORUM Materiaal en techniek Aanschaf 1e en 2e laag bovenlichaam Reageer op: Aanschaf 1e en 2e laag bovenlichaam

Dzjow
Moderator
Aantal berichten: 380

Windshirt uit Pertex Quantum of polyester zien er inderdaad erg fragiel uit, maar ten opzichte van die eerste indruk valt dat in werkelijkheid nog wel mee. Bushwhacken is wel zoveel mogelijk te mijden natuurlijk. Doornstruiken bijvoorbeeld prikken of trekken er zo gaten in. Schuren van de rugzak gaat de stof op termijn uitdunnen, vooral bij polyester. Ze wordt doorzichtiger. Maar in wezen valt de duurzaamheid van de stof op dat vlak wel goed mee. Van al mijn windshirts is trouwens de rits al altijd sneller kapot gegaan dan de stof zelf en na heel wat bushwacken met mijn eerste windshirt bleef het aantal gaatjes in de stof toch wel verbazend laag. De manier waarmee je met zulk lichter materiaal omgaat is vooral bepalend voor de levensduur. Als je met ultralight materiaal wil hiken moet je de beperkingen van het materiaal kennen en respecteren. Wil je dat er niet voor opbrengen dan zijn er nu eenmaal items die minder lang mee gaan. Draag je zorg voor je windshirt en je beperkt het bushwacken zoveel mogelijk gaat het jaren mee, ga je er wat nonchalant mee om trek je bijvoorbeeld zo de stof stuk door de rits.

Als ik op je innitiële vraag dan nog mijn visie mag geven. Je gaat in mijn ogen het meest hebben aan een dunne baselayer in de orde 150-200g/m², wellicht eerder 150g/m² gezien je warmbloedige aard (de series Odlo light, Woolpower lite, Icebreaker Ultralight zitten rond 150g/m²). De keuze tussen merinowol, polyester of een mengeling is eerder een persoonlijke keuze. Ook de keuze tussen korte of lange mauwen is iets om over na te denken. Met korte mauwen heb je geen speelruimte meer in je warmteregeling, lange mauwen kan je opstroppen voor een tikkeltje verkoeling en geven anders net dat tikkeltje meer warmte. Maar niet iedereen is daar langs de andere kant voor te vinden.

Bij wind of wanneer enkel je baselayer net te fris is draag je je windshirt boven op je baselayer. Je zal merken dat zo’n dun stofje al een enorm verschil maakt in warmte dat wordt vastgehouden onder je windshirt. Behandel je je windshirt regelmatig met Nikwax of een gelijkaardig product kan je de stof redelijk waterafstotend maken, goed om in motregen of een korte bui in je windshirt verder te blijven lopen. Langs de andere kant blijven die waterafstotende eigenschappen wel niet lang behouden op een windshirt wat niet zo fijn is op een langere tocht. Overigens toch nog even zeggen dat het geval van TNF jammerlijk wel erg overprijsd is.

In de winter draag je nog een midlayer op je baselayer. Als je hier het beste van het beste wil is het belangrijk dat je iets vindt dat goed aansluit op je lichaam en met goede vochtregulatieeigenschappen. Merinowol werkt goed rechtstreeks op de huid maar wordt minder functioneel als midlayer vermits het daar eerder een deel van het vocht zal absorberen en dan minder snel weer droogt, zwaarder wordt en dan minder goed gaat isoleren. Fleecemateriaal presteert hier veel beter, maar nog breder inzetbaar en even goed preseterend als fleece is Polartec Power dry. Deze stof is zowel een heel goede baselayer als midlayer, in tegenstelling tot gewone fleece welke je niet als baselayer gaat gebruiken. In het tussenseizoen draag je Polartec powerdry als baselayer, tijdens de winter als midlayer of als je het tijdens de winter nog te warm hebt met beiden draag je je power dry enkel als baselayer. Voordeel is dus dat je beter kan spelen met je baselayer en je power dry laag in functie van de temperatuur dan als je voor puur fleece zou kiezen. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een hoody uit Polartec Power dry. Een hood geeft je nog eens de extra mogelijkheid om je warmte te regelen. Nadeel is dat dit dure items zijn ten opzichte van gewone fleece. Voorbeelden van hoodies zijn RAB baseline hoodie, Patagonia R1 hoody, Berghaus Smoulder Hoody. Die 3 gevallen zijn de topitems tussen de midlayers.

Je windshirt kan je ook nog als buitenste laag dragen tijdens de winter, maar als het echt guur wordt ruil je die liever om voor een hardshell of softshell. Eén verder item dat dan misschien nog nuttig voor je kan zijn als het kouder is, is een isolerende laag voor tijdens de pauze en op de bivak, denk aan een donsjasje of een jasje uit synthetisch isolatiemateriaal (primaloft). Een high loft fleece kan hier ook voor gebruikt worden maar heeft het nadeel om minder compact weg te bergen en zal je minder warmte geven voor hetzelfde gewicht.